piątek, 2 kwietnia 2021

Jaglanka z jabłkiem, białą morwą i pistacjami

Śniadanie Mistrzów dziś na stole.
Jaglanka z takimi dodatkami to nie dość że niebo w gębie to jeszcze odżywi, nasyci i odchudzi, warto zrobić.
Polecam wszystkim małym i dużym.
Śniadaniowa jaglanka.



Składniki:
  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej suchej
  • 1 szklanka mleka 
  • 1 szklanka wody
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka posiekanych niesolonych pistacji
  • 1 łyżka suszonych owoców berberysu
  • 2 łyżki suszonej morwy białej
  • 1 łyżka liofilizowanego ekstraktu z owoców acai
  • szczypta suszonych ziarenek wanilii
  • szczypta soli

Przygotowanie jaglanki:

  • Suchą kaszę wsypałam na suchą patelnię i prażyłam aż zaczęła "pachnieć".
  • Wtedy wsypałam ją na sito i przelałam wrzątkiem.
  • Przesypałam kaszę do garnka, zalałam wodą i mlekiem i gotowałam ok. 25 minut.
  • Do kaszy dodałam sól, wanilię, owoce morwy i berberysu, starte na tarce jabłko, posypałam ekstraktem z acai i posiekanymi pistacjami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże male i duże" 
Rzepakowe pole

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger