czwartek, 25 lutego 2021

Naleśniki orkiszowe z konfiturą morelową i czereśniami w sosie

Takie pyszne śniadanie mam dla Was, możecie zajadać od razu albo zrobić na deser.
Całkowity wybór zostawiam kucharzom czy kucharkom.
Naleśniki orkiszowe są szybkie do zrobienia, tylko trzeba zrobić ciasto i zostawić na noc w lodówce a z czereśniami w sosie nie będzie żadnego problemu.
W sezonie używamy czereśni świeżych, poza sezonem mrożonych.
Warto sobie zamrozić latem czereśnie aby potem cieszyły podniebienie.
Naleśniki z czereśniami.


Składniki:
Ciasto: 7 - 8 sztuk

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jaja
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej

Sos czereśniowy:

  • 300 g czereśni - miałam mrożone
  • 1 łyżka cukru kokosowego
  • 1 łyżka masła klarowanego

Dodatkowo:



Przygotowanie ciasta:

  • Wszystkie składniki na ciasto zmiksowałam i wstawiłam na noc do lodówki.
  • Jeśli ciasto jest za gęste wystarczy dodać trochę wody i wymieszać.
  • Rano usmażyłam bez tłuszczu 8 naleśników.

Przygotowanie sosu:

  • Masło rozgrzałam na patelni, wrzuciłam czereśnie i smażyłam aż puściły sok.
  • Potem dodałam cukier i smażyłam jeszcze chwilę aż sos zgęstniał.

Przygotowanie dania:

  • Każdy naleśnik posmarowałam konfiturą z moreli, zwinęłam w rulon.
  • Podałam polane sosem z czereśniami.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Dorożką po Ciechocinku

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger