niedziela, 21 lutego 2021

Grochówka z zielonym grochem na boczku

Babcia gotowała, mama niekoniecznie a ja uwielbiam, mowa oczywiście o grochówce.
Musi w niej być dużo grochu i ma pachnieć wędzonką a reszta to już inwencja twórcza.
U mnie dzisiaj z zielonym grochem, pyszna wyszła, polecam.
Grochówka na boczku.


Składniki:
  • 2 laski kiełbasy mocno wędzonej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 500 g grochu łuskanego zielonego
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1/2 pora
  • 5 - 6 ziemniaków
  • 1 cebula
  • olej do smażenia
  • pieprz 
  • sól morska 
  •  3 liście laurowe  
  • 2 - 3 łyżki majeranku
  • 1000 - 1200 bulionu warzywnego
Przygotowanie grochówki:
  • Groch namoczyłam na 3 godziny w zimnej wodzie, następnie odcedziłam.
  • Ziemniaki obrałam i pokroiłam w kostkę tak samo jak i marchew i pietruszkę.
  • Pora umyłam i pokroiłam w kosteczkę, tak samo jak i cebulę.
  • Pokroiłam w kostkę kiełbasę i boczek.
  • Ziemniaki, marchew, pietruszkę i groch zalałam bulionem i gotowałam z liśćmi laurowymi 30 minut.
  • Pokrojony boczek podsmażyłam na oleju razem z kiełbasą aż się ładnie zrumieniły.
  • Dodałam posiekaną cebulę i pora i chwilę smażyłam a potem dodałam do zupy.
  • Gotowałam jeszcze 10 minut a potem doprawiłam do smaku solą, pieprzem i wsypałam roztarty w dłoniach majeranek.
Smacznego.
Przepis od babci.
"Podróże małe i duże"
Sieradz

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger