niedziela, 7 lutego 2021

Azjatycka zupa z krewetkami

Azjatyckich zup w naszym domu nigdy dość.
Robi się je błyskawicznie, są pyszne, pożywne, odżywcze i znikają szybciej niż się je gotuje.
To tak z doświadczenia piszę.
Czy Wy lubicie takie zupy?
Lubicie azjatyckie smaki?
Azjatycka zupa.


Składniki:

  • 350 g surowych krewetek czerwonych argentyńskich
  • 100 g surowych krewetek białych
  • 1 źdźbło trawy cytrynowej
  • 1 dymka 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 papryczki chili
  • 4 plastry imbiru
  • garść liści kafiru
  • 1 łyżka żółtej pasty curry
  • 100 g makaronu Vermicelli z brązowego ryżu
  • 400 ml bulionu z krewetek
  • sok z limonki
  • 1 puszka kremu kokosowego - 400 ml
  • 2 ząbki czosnku
  • natka pietruszki lub kolendra do posypania
  • sól morska


Przygotowanie zupy:

  • Umyłam i obrałam krewetki z pancerzyków, wycięłam jelita.
  • Pancerzyki zalałam wodą - 420 ml i gotowałam z 1 papryczką chili przez 20 minut, odcedziłam.
  • Makaron pokruszyłam i zalałam wrzącą wodą, posoliłam i pozostawiłam pod przykryciem na 10 minut, odcedziłam.
  • Trawę cytrynową potłukłam nożem aby uwolniła swój aromat, posiekałam dymkę.
  • W garnku rozgrzałam oliwę i podsmażyłam trawę cytrynową, całą papryczkę chili, liście kafiru, plastry imbiru oraz pastę curry.
  • Teraz do garnka wlałam bulion i gotowałam 10 minut.
  • Dodałam krem kokosowy, przeciśnięty czosnek, krewetki i gotowałam 8 minut.
  • Doprawiłam do smaku solą i sokiem z limonki.
  • Na misce ułożyłam porcje makaronu i zalałam zupą, posypałam natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Stara stodoła - Nowe Kozuby woj. łódzkie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy Blogger