środa, 27 stycznia 2021

Czebureki - чебуреки

Czebureki - чебуреки są tradycyjnym daniem krymskich Tatarów. 
Są jednak  popularne niemal we wszystkich krajach byłego Związku Radzieckiego, nie tylko na Krymie. 
Różnią się nadzieniem w zależności od regionu: czy to baranina, czy wołowina, wieprzowina czy w końcu ser twarogowy.
Zawsze jednak są przepyszne.
U mnie dziś nadzienie wieprzowe a czebureki są wspaniałe, zachęcam do zrobienia.
Czebureki - чебуреки.


Składniki:
Ciasto:
  • 4 szklanki mąki pszennej T 650
  • 320 ml wody
  • 1 jajo
  • 2 łyżki masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu lub wódki
Farsz:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki lub karczku
  • 2 duże cebule
  • 2/3 szklanki kefiru lub maślanki 
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka majeranku suszonego
  • 1 pęczek kolendry
  • olej do smażenia

Przygotowanie farszu:
  • Cebulę starłam na tarce o grubych oczkach, można drobno posiekać.
  • Posiekałam kolendrę, którą dodałam do mięsa.
  • Dodałam także kefir, sól, pieprz, majeranek, wymieszałam i odstawiłam.
Przygotowanie ciasta:
  • Wodę posoliłam i zagotowałam razem z masłem.
  • Dodałam teraz szklankę mąki ciągle mieszając aby nie było grudek a masa się zaparzyła.
  • Potem zdjęłam z ognia, dodałam resztę mąki, jajo i spirytus.
  • Z masy wyrobiłam elastyczne ciasto, które uformowałam w kulę i wstawiłam do lodówki na godzinę.
  • Z ciasta uformowałam wałek i podzieliłam go na 24 równe kawałeczki.
Przygotowanie czebureków:
  • Z każdego kawałka ciasta wałkowałam placek średnicy 20 cm, grubości 1 - 2 mm, na połowę nakładałam farsz i nakrywałam, tak jak pierogi.
  • Na dużej patelni rozgrzałam olej, ok. 2 - 3 cm i smażyłam czebureki z obu stron na złoty kolor.
  • Osączałam je na ręczniku papierowym.
  • Można podać z ulubionym sosem np. czosnkowym.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Rzepakowe pola

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger