czwartek, 17 grudnia 2020

Sernik z polewą czekoladową

A może taki serniczek na świąteczny stół?, a może na spotkanie przy kawie?, a może żeby zrobić sobie przyjemność?
Warto go upiec, ma kremową konsystencję i jest znakomity, polecam.
Wyśmienity sernik.



Składniki: tortownica 22 cm

  • 50 g płatków owsianych
  • 30 g herbatników kakaowych
  • 80 g rozpuszczonego masła
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 2 łyżki ksylitolu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła orzechowego

Masa serowa:

  • 500 g mielonego twarogu półtłustego
  • 125 g mascarpone
  • 125 g ricotty
  • 1 op. - 38 g budyniu śmietankowego - proszek
  • 4 jaja
  • 1/3 szklanki ksylitolu
  • 1 cm pasty waniliowej

Polewa:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 50 g draży czekoladowych z czekolady gorzkiej
  • 50 ml śmietanki 30%
  • 25 g masła
  • groszki pszenne do dekoracji


Przygotowanie spodu:

  • Wszystkie składniki włożyłam do misy malaksera aż połączyły się ze sobą w piasek.
  • Można zmielić - nie do końca płatki owsiane, herbatniki pokruszyć wałkiem do ciasta a potem w misce połączyć wszystko razem.
  • Dno tortownicy wyłożyłam papierem do pieczenia, wysypałam masę na dno i ugniotłam.
  • Podpiekłam spód w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 15 minut.
  • Wyjęłam, przestudziłam.

Przygotowanie masy serowej:

  • Do misy malaksera włożyłam zmielony dwukrotnie ser twarogowy, ricottę i mascarpone i zmiksowałam.
  • Teraz dodałam 2 jaja, 2 żółtka, ksylitol, budyń, wanilię i zmiksowałam na jednolitą masę.
  • 2 białka ubiłam na sztywną pianę i wymieszałam je z masą bardzo delikatnie.
  • Wylałam masę na spód i piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 60 minut.
  • Na dno piekarnika wstawiłam foremkę z wodą aby sernik nie był suchy i równo się piekł.
  • Po upieczeniu zostawiłam sernik na 15 minut w wyłączonym piekarniku.
  • Mój ostygł w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, jeśli nie macie czasu i musicie jeszcze coś upiec to niech tam chociaż pobędzie jakieś 30 minut, wtedy można go wyjąć.
  • Sernik spędził całą noc w lodówce.

Przygotowanie polewy:

  • W rondelku rozpuściłam czekoladę deserową, gorzką, masło i śmietankę do połączenia składników - nie gotować.
  • Wylałam polewę na upieczony i wystudzony sernik, posypałam groszkami pszennymi.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
W Dreźnie - Niemcy

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger