wtorek, 8 grudnia 2020

Piernikowa rolada z kremem jabłkowo - cynamonowym

Święta przed nami i dlatego polecam tę pyszną roladę.
Jest aromatyczna, bardzo smakowita, idealna na deser po świątecznym obiedzie.
Rolada jest łatwa w przygotowaniu i dlatego można ją upiec na dzień przed świętami aby była świeża.
Napiszcie czy smakowała?
Rolada piernikowa.


Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja L
  • 60 g cukru trzcinowego
  • 40 g mąki pszennej T 650
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Krem jabłkowo - cynamonowy:

  • 450 g serka homogenizowanego szarlotka - miałam Jogo
  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 3 pełne łyżeczki żelatyny
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka miodu

Dodatkowo:

  • 6 - 8 pierniczków do dekoracji
  • kakao do posypania


Przygotowanie biszkoptu:

  • Żółtka oddzieliłam od białek.
  • Białka ubiłam na sztywna pianę dodając po trochu cukier.
  • Jak piana była ubita i lśniąc dodawałam po 1 żółtku cały czas ubijając.
  • Na koniec dodałam mąkę i przyprawę do piernika, delikatnie wymieszałam.
  • Blaszkę do rolad wyłożyłam papierem do pieczenia - spód i wylałam masę, wyrównałam wierzch.


  • Piekłam biszkopt w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 15 minut.
  • Ściereczkę bawełnianą posypałam cukrem, przełożyłam na nią biszkopt i razem ze ściereczką zwinęłam w roladę i pozostawiłam do wystudzenia.

Przygotowanie kremu:

  • Śmietankę ubiłam na sztywno z miodem i cynamonem.
  • Żelatynę namoczyłam w kilku łyżkach wody aby napęczniała, potem podgrzewałam do rozpuszczenia.
  • Ubitą śmietankę wymieszałam z serkiem i dodałam żelatynę, dokładnie zmiksowałam.
  • Wstawiłam miskę do lodówki aby krem zaczął tężeć.

Przygotowanie rolady:

  • Rozwinęłam biszkopt i nałożyłam 3/4 kremu, równo rozprowadziłam, zostawiając 2 cm od brzegów dłuższych nieposmarowanego.
  • Zwinęłam biszkopt w roladę.
  • Z wierzchu posmarowałam resztą kremu a na górze ułożyłam małe pierniczki i posypałam kakao.
  • Wstawiłam do lodówki na minimum 2 godziny do całkowitego stężenia.

Smacznego.
Przepis wg pomysłu Pawła Małeckiego
"Podróże małe i duże"
Kasztany jadalne

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger