poniedziałek, 12 października 2020

Buła drożdżowa z pomadą kakaową

To ciasto jest znakomite a pomada ze śmietany i kakao smakuje wybornie, polecam do kawy czy herbaty, będzie znakomita.
Przepis dostałam od Ani z Jaśminowej Kuchni.
Jako II śniadanie do pracy czy szkoły też będzie super.
Ciasto drożdżowe.


Składniki: kesówka 28 x 14 cm

  • 4 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
  • 100 g stopionego masła
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 jaja
  • 40 g drożdży świeżych

Pomada:

  • 3 łyżki śmietany 12 %
  • 2 łyżki syropu z agawy
  • 2 łyżki kakao


Przygotowanie ciasta:

  • Drożdże wkruszyłam do mąki, dodałam cukier, mleko, jaja i wyrobiłam ciasto.
  • Na koniec wlałam roztopione masło i wyrabiałam aż stało się elastyczne i nie kleiło się do rąk.
  • Odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia.
  • Potem przełożyłam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównałam wierzch.
  • Składniki polewy wymieszałam i posmarowałam ciasto.
  • Zostawiłam jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 30 - 40 minut. 
  • Trzeba sprawdzać patyczkiem czy jest już upieczone.

Smacznego.
Przepis od Ani.
"Podróże małe i duże"
Góry Galiczica w Macedonii Północnej

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger