sobota, 12 września 2020

Sałatka z kaszanką, karmelizowaną gruszką i czipsem z boczku

Przepis na to cudo smakowe inspirowany był sałatką, która jest podawana w stałym menu restauracji "Lokal" w Łodzi.
Powiem, że to co wyczarowałam to petarda smaków i aromatów.
Oczywiście jeśli ktoś lubi kaszankę, bo bez niej nie ma sałatki.
Kaszanka musi być najlepszej jakości z wątróbkami i wyrazistą kaszą a nie zmieloną breją we flaku.
Sałatka z kaszanką, gruszką i boczkiem.


Składniki:
  • 2 laski kaszanki
  • 1 twarda gruszka
  • 125 g boczku wędzonego
  • 8 liści sałaty rzymskiej
  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie
  • 2 jaja
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól morska
Dressing:
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżki octu balsamicznego
Przygotowanie dressingu:
  • Do małego słoiczka wlałam ocet, oliwę, dodałam musztardę i miód.
  • Zakręciłam słoik i potrząsając zrobiłam emulsję.
Przygotowanie sałatki:
  • Gruszkę obrałam ze skórki i pokroiłam w ósemki.
  • Boczek pokroiłam w paseczki.
  • Z chleba żytniego zrobiłam grzanki: podpiekłam kromki chleba na suchej patelni, przekroiłam na trójkąty.
  • Kaszankę podsmażyłam na suchej patelni.
  • Zagotowałam w garnku wodę z octem, zrobiłam łyżką wir i wbiłam do niej jajo, gotowałam 3 minuty, tak samo drugie.
  • Boczek wytopiłam na suchej patelni, zdjęłam go i położyłam na ręczniku papierowym.
  • Na tłuszcz wrzuciłam gruszki i smażyłam aż się skarmelizowały.
  • Podpieczoną kaszankę przekroiłam wzdłuż na połowę, ułożyłam na talerzu na liściach sałaty.
  • Ułożyłam teraz na wierzchu jajo, ósemki gruszek, posypałam czipsami z boczku i skropiłam dressingiem.
  • Zajadamy od razu.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Czeski Raj - widok z zamku Trosky

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger