niedziela, 30 sierpnia 2020

Różowe naleśniki z pieczonymi burakami i kozim serem

Szybki i pyszny obiad, pożywny, piękny, oczy jedzą same a brzuch się cieszy.
Warto zając się niedocenianymi burakami bo mają w sobie wiele dobroci.
Buraki w połączeniu z kozią roladką serową to eksplozja smaku.
Naleśniki buraczane z burakami.


Składniki: 10 naleśników
Ciasto:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1/2 szklanki soku z buraków
  • 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 2 jaja
  • 4 łyżki oleju
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 80 g rukoli
  • 200 g - roladka fromage z koziego sera
  • 2 upieczone średnie buraki
  • twarożek śmietankowy do smarowania


Przygotowanie ciasta:

  • Do miski wlałam wodę, mleko, sok z buraków, olej, wbiłam jaja i wymieszałam.
  • Dodałam teraz mąkę i sól, wymieszałam dokładnie aby ciasto było gładkie.
  • Odstawiłam na 15 minut aby odpoczęło.

Przygotowanie nadzienia.

  • Buraki piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C, zawinięte w folię aluminiową przez 40 minut.
  • Potem wystudziłam, obrałam i pokroiłam w paseczki.
  • Roladkę serową pokroiłam w plastry.

Przygotowanie naleśników:

  • Usmażyłam 10 naleśników.


  • Każdy posmarowałam serkiem śmietankowym, nałożyłam porcje rukoli, sera koziego i buraków i zwinęłam w rulon.


  • Przekroiłam po skosie na dwie części.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Gostyninie woj. mazowieckie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger