czwartek, 27 sierpnia 2020

Pasta selerowa z pieczarkami

Pasta powstała według pomysłu Tadeusza Müllera z Jego programu "Z gruntu zdrowo".
Lubię oglądać Jego program i często korzystam z pomysłów, są super, polecam.
Pasta smakuje wybornie i mogę ją jeść łyżkami, lub na kanapce, lub na pizzy, jak uważacie, pełna dowolność.
Ta pasta jest naprawdę mega, róbcie koniecznie.
Pasta z selera i pieczarek.


Składniki:

  • 1/2 dużego selera
  • oliwa czosnkowa do skropienia
  • 8 średnich pieczarek
  • 1 cebula
  • pieprz czarny
  • sól morska
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 łyżeczka sosu sojowego


Przygotowanie pasty:

  • Selera wyszorowałam, pokroiłam w kostkę, włożyłam do foremki, spryskałam oliwą i upiekłam w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 20 minut, potem wystudziłam.
  • Pieczarki pokroiłam w kostkę tak samo jak cebulkę.
  • Podsmażyłam na patelni na oleju cebulę a potem pieczarki.
  • Po usmażeniu przestudziłam i włożyłam wszystko do misy malaksera lub można to zrobić blenderem ręcznym i zmiksowałam całość do ulubionej konsystencji czyli albo całkowita pasta lub z niewielkimi kawałkami.
  • Teraz doprawiłam do smaku solą i pieprzem, dodałam sos sojowy oraz majeranek i wymieszałam.
  • Gotowe, nie zjedzcie wszystkiego od razu!!!


Smacznego.
Przepis od Tadeusz Müller
"Podróże małe i duże"
Trogir - Chorwacja

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger