piątek, 17 lipca 2020

Pianka malinowo - jeżynowa

Przepis na ten pyszny deser pochodzi z książki Jadwigi Kłossowskiej "Smacznie i zdrowo od rana do wieczora" z roku 1988.
Ja od siebie powiem że ten deser jest przepyszny, uważać tylko należy na jakość jaj i należy je wcześniej parzyć 3 sekundy we wrzątku, wtedy nic nam nie grozi.
Zabieramy się za deser.
Pianka na letni deser.


Składniki:

  • 250 g mieszanki owoców - ja miałam maliny i jeżyny
  • 1 łyżka cukru pudru trzcinowego
  • 3 białka
  • 3 płaskie łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki cukru trzcinowego

Przygotowanie pianki:

  • Deser należy przyrządzić wcześniej aby miał czas się ściągnąć.
  • Owoce wyłożyłam na sito, posypałam cukrem pudrem i jak puściły sok, odlałam go.
  • Jaja sparzyłam, potem oddzieliłam białka od żółtek.
  • Białka ubiłam na sztywna pianę, na koniec dodałam cukier i dalej ubijałam.
  • Żelatynę namoczyłam w soku z owoców a potem lekko podgrzałam aby się rozpuściła.
  • Wlałam do ubitych białek, wymieszałam.
  • Na koniec wrzuciłam owoce, wymieszałam i przełożyłam do pucharków.
  • Na wierzchu ułożyłam świeże owoce.
  • Wstawiłam do lodówki na ok. godzinę.

Smacznego.
Przepis z PRL - u.
"Podróże małe i duże"
Łazienki IV w Ciechocinku

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger