piątek, 26 czerwca 2020

Kisiel z białą porzeczką, cynamonem i borówkami

Na taki deser mnie ostatnio naszło.
Porzeczki pyszne i pachnące, borówki chrupią pod zębem, cynamon pięknie wszystko aromatyzuje.
Zapraszam na zwykły, niezwykły deser.
Kisiel porzeczkowy.


Składniki:

  • 200 g owoców białej porzeczki
  • 2 - 3 łyżki miodu
  • 2 - 3 łyżki borówki amerykańskiej
  • 1 laska cynamonu
  • 2 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • 500 ml wody

Przygotowanie kisielu:

  • Porzeczki umyłam, przebrałam i zalałam wodą w rondelku.
  • Gotowałam minutę, razem z laską cynamonu.
  • Mąkę rozprowadziłam kilkoma łyżkami wody i wlałam na gotujący kompot porzeczkowy.
  • Gotowałam aż masa zgęstniała.
  • Po zdjęciu z ognia dodałam miód, wymieszałam, przelałam do szklaneczek, wsypałam borówki.
  • Pyszny ciepły, wspaniały zimny.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Staw przy Pałacu na Wodzie w Staniszowie woj. dolnośląskie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger