środa, 17 czerwca 2020

Galaretka z wiśni i mięty

Pyszne, soczyste wiśnie dziś wylądowały w domowej galaretce.
Dodatek mięty orzeźwia deser i nadaje mu piękny aromat.
Polecam taką domową galaretkę bez konserwantów i ulepszaczy.
To jest deser idealny.
Galaretka wiśniowa.


Składniki: 

  • 1 szklanka wiśni bez pestek + 1/2 szklanki do środka
  • 500 ml wody
  • 2 łyżki żelatyny
  • 2 pełne łyżki miodu
  • 1 gałązka mięty


Przygotowanie galaretki:

  • Wydrylowałam wiśnie, 1 szklankę włożyłam do garnka, dodałam gałązkę mięty, zalałam wodą i gotowałam 10 minut.


  • Zdjęłam z ognia, wsypałam żelatynę, chwilę czekałam aż napęczniała - 2 minuty - potem lekko podgrzałam aby żelatyna się rozpuściła.
  • Zdjęłam z ognia, dodałam miód, wymieszałam i rozlałam do szklaneczek.
  • Powrzucałam do każdej świeże wiśnie.
  • Pozostawiłam do ostudzenia, po czym włożyłam do lodówki na 2 godziny.
  • Deser gotowy, idealny na ciepłe dni.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Na zamku Bolczów woj. dolnośląskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger