sobota, 20 czerwca 2020

Bananowe placuszki z semoliną i samopszą

Miałam końcówki samopszy i semoliny i trzeba było je wykorzystać koniecznie i dzięki temu powstały te przepyszne placki bananowe.
Są puszyste i delikatne a podane z sosem czekoladowym i borówkami smakują obłędnie.
Czy będziecie je jeść na śniadanie czy na deser? nie ma to żadnego znaczenia, znikną szybko.
Placuszki bananowe.


Składniki:

  • 190 dojrzałych bananów
  • 100 g mąki bio z samopszy
  • 70 g semoliny drobnej
  • 1 jajo L
  • 75 g jogurtu naturalnego
  • 1/2 łyżeczki sody
  • olej do smażenia
Do podania:
  • borówki amerykańskie
  • sos czekoladowy

Przygotowanie placków:

  • Do misy malaksera włożyłam obrane banany, wlałam jogurt, dodałam jajo, zmiksowałam.
  • Potem dodałam obie mąki i sodę, ponownie zmiksowałam.
  • Można oczywiście robić to wszystko widelcem, też będzie ok, ale ja się chyba uzależniłam od malaksera.
  • Na rozgrzany olej nakładałam porcje ciasta i na niewielkim ogniu smażyłam placki z obu stron na złoty kolor.


  • Na talerzu polałam sosem i posypałam borówkami.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Gdzieś w Karkonoszach

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger