poniedziałek, 25 maja 2020

Pad thai z tofu

To pyszne danie azjatyckie zaspokoi gusta niejednego niejadka a smakoszom rozweseli buźki.
Aby pad thai było dobre nie wolno żałować tutaj ziół: kolendry i szczypioru.
Idealnie także będzie posypać danie uprażonym na suchej patelni sezamem lub orzeszkami arachidowymi.
Zabieramy się za gotowanie?
Pad Thai z tofu.


Składniki:

  • 250 g tofu
  • 200 g makaronu ryżowego
  • 150 g kiełków fasoli mung
  • 3 łyżki orzeszków ziemnych 
  • 2 jaja
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Sos:

  • 1 szalotka
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 3 cm kawałek korzenia imbiru
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • sok z 2 limonek

Przygotowanie sosu:

  • Do blendera wrzuciłam posiekany czosnek, chili, korzeń imbiru, szalotkę, cukier i wlałam sok z limonek, sos sojowy i rybny, zmiksowałam na gładki sos.
  • Przygotowanie Pad Thai:
  • Makaron zalałam wrzącą, osoloną wodą na 5 minut, odcedziłam.
  • Orzeszki uprażyłam na suchej patelni.
  • Tofu pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na oleju na patelni.
  • Dodałam do tofu makaron, sos, kiełki i szczypior, smażyłam minutę.
  • Wlałam roztrzepane jaja, smażyłam mieszając aż się ścięły.
  • Przełożyłam na talerz, posypałam kolendrą i orzechami.

Smacznego.
Przepis kuchni tajskiej.
"Podróże małe i duże"
Mister lasu 2019

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger