wtorek, 14 kwietnia 2020

Szpinakowo - rukolowy omlet serowy

Jak zrobisz ten omlet to przepadniesz z kretesem, on jest znakomity, pyszny, aromatyczny, zdrowy, idealny.
Ostatnio trochę eksperymentowałam z omletami, ten naprawdę jest super, polecam całym sercem.
Podaję przepis na dwa omlety, jeden mniejszy, drugi większy, można zrobić dwa równe albo z połowy składników jeden, będzie super.
Omlet śniadaniowy.


Składniki:

  • 1 łyżka oliwy
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 50 g szpinaku świeżego
  • 1 garść rukoli
  • 1 szklanka startego sera Mimolette
  • 6 jaj
  • sól morska
  • pieprz czarny


Przygotowanie omletu:

  • Jaja wbiłam do miseczki, dodałam sól i pieprz i roztrzepałam widelcem.
  • Szpinak umyłam i osuszyłam.
  • Czosnek pokroiłam w plasterki.
  • Ser starłam na tarce.
  • Przygotowałam 2 patelnie.
  • Na jednej rozgrzałam oliwę i podsmażyłam czosnek, 30 sekund i dodałam szpinak.
  • Smażyłam tylko tyle aby liście lekko zwiędły.
  • Rozłożyłam szpinak na dwie patelnie, wlałam jaja, na większą sporą porcję a na mniejszą resztę.
  • Smażyłam pod przykryciem minutę a potem posypałam serem, trochę zostawiłam na wierzch.
  • Smażyłam kolejną minutę.
  • Teraz na omlecie wylądowała rukola, smażyłam aż wierzch się dobrze ściął i złożyłam na połowę, posypałam resztą sera i smażyłam 30 sekund.
  • Gotowe.


Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Lato

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger