sobota, 4 kwietnia 2020

Sernik z mango z polewą z mango

Upieczcie sobie taki sernik na Wielkanoc bo: świąt nie możemy obchodzić tak jak dawniej, zabronione, zdrowie i życie ważniejsze, bo: nie możemy się spotykać z najbliższymi, bo: nie mamy najlepszego humoru przez to, i ten oto sernik na pewno humor nam poprawi.
Usiądziemy z takim kawałkiem sernika i kubkiem kawy czy herbaty do stołu i zaraz zrobi się milej.
Potem będziemy się spotykać z bliskimi, najbliższymi, cieszyć się życiem i dzielić się przepisem na najlepszy sernik na świecie.
Polecam gorąco.
Sernik mangowy z polewą mango.


Składniki: tortownica 22 cm
Spód:

  • 50 g płatków migdałowych
  • 35 g herbatników pełnoziarnistych
  • 75 g rozpuszczonego masła
  • 1/4 szklanki mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 2 łyżki cukru trzcinowego
  • 2 łyżki kandyzowanych skórek limonki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki masła orzechowego

Masa serowa:

  • 500 g mielonego twarogu tłustego lub półtłustego
  • 125 g sera mascarpone
  • 125 g sera ricotta
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego - 40 g
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • szczypta suszonych ziaren wanilii
  • 1 dojrzałe mango

Polewa z mango:

  • 200 g białej czekolady
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 150 g pulpy z mango
  • 100 g malin - mogą być mrożone


Przygotowanie spodu:

  • Herbatniki zmieliłam w malakserze, dodałam płatki migdałowe i znowu mieliłam ale nie do końca.
  • Dodałam skórki z limonki, mąkę, cukier, cynamon i masło orzechowe i wymieszałam.
  • Na dno tortownicy wyłożyłam papier do pieczenia i wysypałam masę, ugniotłam dokładnie.
  • Tortownicę wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 C z opcją grzania góra/dół na 15 minut.

Przygotowanie masy serowej:

  • Obrałam i pokroiłam w kostkę mango.
  • Zmiksowałam sery z 2 jajami i 2 żółtkami, cukrem, wanilią na gładką puszystą masę.
  • 2 białka ubiłam na sztywną pianę i wmieszałam delikatnie w masę serową.
  • Do masy serowej dodałam pokrojone w kostkę mango, wymieszałam i wlałam do tortownicy na podpieczony spód.
  • Piekłam 60 minut w temperaturze 170 C a na dno piekarnika wstawiłam naczynie z wodą.
  • Po godzinie wyłączyłam piekarnik ale zostawiłam w nim sernik na 10 minut, potem uchyliłam drzwiczki i zostawiłam na kolejne 10 minut.
  • Wyjęłam na deskę i pozostawiłam do całkowitego wystudzenia.

Przygotowanie polewy:

  • Do garnka wlałam pulpę z mango, połamana czekoladę, śmietankę i dodałam masło.
  • Podgrzewałam aż wszystko się rozpuściło.
  • Jak polewa przestygła wylałam ją na zimny sernik, udekorowałam malinami i wstawiłam na całą noc do lodówki.


Smacznego.
Przepis wg Wiktora Dopierały.
"Podróże małe i duże"
Ratusz w Kaliszu woj. wielkopolskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger