wtorek, 28 kwietnia 2020

Leczo z chorizo

Każdy robi leczo po swojemu, choć żelazna zasada dania kuchni węgierskiej to papryka, cebula i pomidory.
Reszta należy do zjadających, to tak trochę jak z naszym bigosem: kapusta musi być a potem to już dodajemy to co lubimy.
W moim dzisiejszym leczo jest dużo papryki, chorizo i pomidory z puszki, w efekcie wyszło przepyszne danie.
Zapraszam serdecznie.
Leczo.


Składniki:

  • 280 g chorizo pikantnego
  • 3 czerwone papryki
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 2 białe papryki
  • 1 cukinia ok. 430 g
  • 2 duże cebule
  • 1 papryczka chili
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 400 g pomidorów krojonych z ziołami z puszki
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 2 - 3 łyżki natki pietruszki
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki


Przygotowanie lecza:

  • Chorizo pokroiłam w plasterki.
  • Papryki umyłam, osuszyłam, pokroiłam w spore kawałki.
  • Cukinię umyłam, osuszyłam i wraz ze skórką pokroiłam w półplasterki.
  • Cebulę pokroiłam w piórka.
  • Chili drobno posiekałam.
  • W dużym garnku rozgrzałam olej i masło klarowane i podsmażyłam na nich chorizo, cebulę, potem dodałam papryki i cukinię, smażyłam 5 minut.
  • Teraz dodałam chili, pomidory, sól, pieprz i gotowałam 10 minut.
  • Doprawiłam jeśli trzeba solą, wsypałam posiekaną natkę i obie papryki, gotowałam 5 minut.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Arboretum SGGW w Rogowie woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger