czwartek, 26 marca 2020

Zupa kapuściana z fasolką i ryżem

Dobre zupy zawsze u nas w cenie, jak mawiała babcia.
Trochę kapusty, trochę fasolki, trochę ryżu i pełen gar zupy gotowy.
Pożywnie, sycąco i aromatycznie.
Lubicie zupy? jeśli tak to ta wersja kapuśniaku Wam posmakuje,zapraszam.
Kapuśniak z ryżem.


Składniki:

  • 100 g chorizo
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1/2 główki kapusty białej
  • 1 łodyga selera naciowego
  • nieduży por
  • 150 g fasolki szparagowej zielonej
  • 3 łyżki ryżu
  • 1500 ml bulionu warzywnego
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • natka do posypania


Przygotowanie zupy:

  • Najpierw umyłam, osuszyłam, obrałam warzywa.
  • Ziemniaki i cebulę pokroiłam w kostkę, marchew w talarki, tak samo jak pora i selera.
  • Fasolkę pokroiłam na kawałki, kapustę poszatkowałam.
  • Chorizo pokroiłam w plasterki.
  • W dużym garnku podsmażyłam chorizo i cebulę, potem dodałam seler, marchew, ziemniaki, pora, smażyłam 5 minut.
  • Zalałam wszystko bulionem, dodałam liść laurowy i ziele angielskie i gotowałam 10 minut.
  • Teraz dodałam kapustę, fasolkę i ryż, gotowałam kolejne 15 minut.
  • Na koniec posoliłam, oprószyłam pieprzem.
  • Podałam posypane natką pietruszki.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Nad Mrogą w Kołacinie woj. łódzkie

2 komentarze

  1. Obydwoje kochamy zupy. Chyba ugotuję taką zupkę. Brakuje mi fasolki szparagowej bo wszystka już zjedliśmy ale mam kiszoną. Myślę, że taką też można dodać.
    Życzę Wam dużo zdrówka i serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger