środa, 25 marca 2020

Spaghetti na zielono

Tak wiosennie na talerzu nam się zrobiło.
Spaghetti ulubione przez wielu z zieloną papryką i fasolką szparagową - może być mrożona, to obiad doskonały na wiosenne dni.
Popróbujcie i napiszcie potem jak smakowało? lubicie takie zielone dania?
Makaron wiosennie.


Składniki:

  • 200 g spaghetti razowego
  • 1 zielona papryka
  • 3 łyżki masła
  • 1 szalotka
  • 150 g fasolki szparagowej zielonej
  • 4 łyżki wiórków mozzarelli
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1/2 średniej cukinii


Przygotowanie dania:

  • Posiekałam szalotkę i zeszkliłam ją na maśle.
  • Cukinie pokroiłam w półplasterki, paprykę w paski a fasolkę na mniejsze kawałki.
  • Fasolkę blanszowałam w osolonej wodzie 3 minuty, odcedziłam.
  • Do szalotki na patelnię wrzuciłam paprykę, smażyłam 1 minutę, dodałam fasolkę, smażyłam 5 minut, potem wrzuciłam cukinię i smażyłam jeszcze 4 minuty.
  • Makaron ugotowałam w dużej ilości słonej wody al'dente.
  • Do warzyw na patelni włożyłam ugotowany makaron, podlałam 3 łyżkami wody z jego gotowania, wymieszałam.
  • Makaron przełożyłam na talerze, posypałam wiórkami mozzarelli, podałam dla kontrastu żółte pomidorki.

Smacznego.
Pomysł własny.
"Podróże małe i duże"
Roślinność Macedonii Północnej

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger