poniedziałek, 9 marca 2020

Bułki pełnoziarniste z ziarnami

Bułki pełnoziarniste są pożywne i odżywcze.
Jedna taka buła nasyci niejednego głodomora, dlatego warto je sobie upiec, tym bardziej że dużo pracy z nimi nie ma a smakują wybornie.
Można do posypania na wierzchu użyć ulubionych ziaren, ja posypałam pestkami dyni bo je uwielbiam.
Bułki śniadaniowe z dynią.



Składniki: 8 sztuk

  • 500 g mąki pełnoziarnistej - dałam 300 g mąki pszennej graham T 1850 i 200 g mąki żytniej T 2000
  • 300 ml wody
  • 7 g drożdży instant
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżka pestek słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni + do posypania


Przygotowanie bułek:
  • Do miski wsypałam obie mąki, drożdże, dodałam wodę, miód, oliwę i sól i wyrobiłam ciasto.
  • Pod koniec wyrabiania dodałam ziarna i wyrabiałam do połączenia ziaren z ciastem.
  • Ciasto przełożyłam do miski, nakryłam ściereczką i odstawiłam do wyrastania.


  • Ciasto wyrasta około 1 - 1,5 godziny i podwoi swoją objętość.


  • Wyrośnięte ciasto wyjęłam na blat, zagniotłam i podzieliłam na 8 równych części.
  • Z każdej części uformowałam bułkę i ułożyłam je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Odstawiłam blaszkę na 20 minut aby bułki podrosły.
  • Po wyrośnięciu posmarowałam bułki wodą i posypałam ziarnami dyni, lekko je dociskając do bułek.
  • Bułki piekłam w piekarniku nagrzanym do 210 C z opcją grzania góra/dół, po czym zmniejszyłam temperaturę do 180 C i piekłam jeszcze 15 - 20 minut.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Teatr Letni w Ciechocinku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger