środa, 26 lutego 2020

Kanapki z Mimolette i guacamole

Ser Mimolette to ser podpuszczkowy długo dojrzewający, od 6 do nawet 24 miesięcy, który nie sposób pomylić z jakimkolwiek innym serem.
Ma pomarańczowy piękny kolor i głęboki, orzechowo - karmelowy smak.
Idealny ser na kanapki z różnymi dodatkami.
Tym razem dodatkiem jest guacamole czyli meksykański dip, połączenie idealne.
Polecam kanapki nie tylko na śniadanie ale również na wczesny obiad czy kolację.
Kanapki na śniadanie.


Składniki: 4 porcje
  • 8 kromek chleba tostowego pełnoziarnistego
  • 8 plastrów sera Mimolette
  • 2 dojrzałe awokado
  • 2 nieduże żółte pomidory
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 mała cebulka drobniutko posiekana
  • 1 ząbek czosnku drobniutko posiekany
  • szczypiorek do posypania

Przygotowanie kanapek:
  • Awokado przekroiłam na połówki, wyjęłam pestki i obrałam skórkę, rozgniotłam widelcem, skropiłam octem jabłkowym.
  • Cebulę i czosnek posiekałam, pokroiłam w drobną kosteczkę pomidora, wymieszałam z awokado.
  • Posoliłam i oprószyłam pieprzem.
  • Chlebki ułożyłam na suchym, rozgrzanym blacie grillowym i podpiekłam z jednej strony.
  • Można podpiekać na patelni.
  • Po przewróceniu chleba na druga stronę na wierzchu ułożyłam plastry sera i podpiekałam aż ser zaczął się topić.
  • Na wierzchu ułożyłam porcję dipu i posypałam posiekanym szczypiorem.
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Kulki cisu

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger