czwartek, 27 lutego 2020

Bułeczki koperkowe z czosnkiem

Pyszne bułeczki, pachnące latem dziś zagościły na naszym stole.
Bułeczki robi się szybko i szybko znikają, pięknie pachną, są puszyste i delikatne.
Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Bułki z koperkiem.


Składniki: 9 bułek - forma 24 x 24 cm

  • 450 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 150 ml wody
  • 100 ml mleka
  • 40 g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 jajko
  • 1 żółtko + 2 łyżki mleka do posmarowania
  • 5 g suszonych drożdży instant
  • 1 pęczek koperku
  • 4 ząbki czosnku


Przygotowanie bułek:
  • Mleko z wodą podgrzałam do temperatury 50 C i rozpuściłam w mieszance masło.
  • Do wody z mlekiem i masłem dodałam sól, cukier, jajo, mąkę i drożdże, wyrabiałam do momentu powstania gładkiego ciasta.
  • Dodałam drobniutko posiekany koperek i przeciśnięty przez praskę czosnek.
  • Ciasto wyjęłam na stolnicę i jeszcze wyrabiałam podsypując mąką jeśli trzeba.
  • Ciasto ma być mięciutkie ale nie kleić się do rąk.
  • Odstawiłam cisto pod przykryciem do wyrastania na 30 - 60 minut.
  • Po tym czasie zagniotłam ciasto ponownie, podzieliłam na 9 części, z każdej uformowałam kulę.
  • Formę wyłożyłam papierem do pieczenia i ułożyłam bułeczki jedna obok drugiej.
  • Przykryłam i pozwoliłam im rosnąc jeszcze 30 minut.
  • Potem posmarowałam bułki mieszanką żółtka i mleka.
  • Piekłam bułki w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 25 - 30 minut.
  • Upieczone bułki studziłam na kratce.
Smacznego.
Przepis od Agaty z FB.
"Podróże małe i duże"
Miss lasu jesieni 2019 r

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger