wtorek, 7 stycznia 2020

Orkiszowy chleb bez wyrabiania

Ten bochen jest bardzo prosty w wykonaniu, bo właściwie to niewiele trzeba przy nim robić.
Ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miąższ.
Trzeba go jednak wypiekać w garnku żeliwnym, który zastępuje tu niejako piec chlebowy.
Jeśli ktoś nie ma garnka żeliwnego, może być rzymski lub naczynie żaroodporne ale trzeba uważać aby nie pękło, chociażby podczas wkładania chleba do środka.
Poza tym jest prosto i pysznie.
Chleb bez wyrabiania.


Składniki:

  • 800 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 480 g letniej wody
  • 25 g soli
  • 7 g drożdży instant


Przygotowanie chleba:

  • Do misy robota wsypałam mąkę, sól, drożdże, wlałam wodę i wyrobiłam ciasto.
  • Można robić to ręcznie, nie ma problemu.
  • Miskę z ciastem


  • odstawiłam pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.


  • Do piekarnika wstawiłam mój garnek żeliwny z pokrywką i nastawiłam na 250 C z opcją grzania góra/dół.
  • Potem ciasto wyłożyłam na blat posypany mąką.
  • Przerobiłam ciasto a potem je rozpłaszczyłam na placek, który potem złożyłam na trzy.
  • Czynność składania powtórzyłam 3 razy.
  • Na koniec uformowałam bochen.
  • Ja mam okrągły garnek więc zrobiłam bochen okrągły, jeśli macie podłużne naczynia, zróbcie bochen podłużny.
  • Chleb posypałam mąką i nacięłam żyletką.


  • Wyjęłam garnek z piekarnika, zdjęłam pokrywkę i przełożyłam bochen do garnka, nakryłam pokrywką i wstawiłam do piekarnika na 30 minut.
  • Potem zdjęłam pokrywkę, obniżyłam temperaturę do 190 C i piekłam jeszcze 20 minut.
  • Upieczony, postukany pod spodem chleb wydaje głuchy odgłos.
  • Studziłam chleb na kratce.


Smacznego.
Źródło
"Podróże małe i duże"
Bociania rodzina

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger