piątek, 17 stycznia 2020

Makaron z kurczakiem i bazylią

Bazylia ma właściwości bakteriobójcze, przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Poprawia też jakość snu i nastrój, dlatego warto ją zajadać we wszelakich daniach czy to słodkich czy ostrych.
Pamiętać należy jednak że dodajemy te bezcenne listki na sam koniec aby jak najwięcej tych dobrych składników w niej pozostało.
Dziś zapraszam na makaron z kurczakiem i bazylią, będzie pysznie.


Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 czerwona nieduża cebula
  • 2 - 3 ząbki czosnku
  • 300 g szpinaku baby świeżego
  • 1 doniczka bazylii
  • 150 g serka kanapkowego śmietankowego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia
  • 200 g makaronu typu papardelle - szerokie wstążki


Przygotowanie dania:

  • Szpinak i bazylię umyłam, osuszyłam.
  • Posiekałam czosnek i cebulę.
  • Mięso pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam olej, podsmażyłam mięso na złoty kolor.
  • Potem dodałam cebulę i czosnek, smażyłam 3 minuty.
  •  Na koniec dodałam szpinak i bazylię, smażyłam 2 minuty.
  • Zawartość patelni wymieszałam z serkiem, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  • Makaron ugotowałam al'dente, odcedziłam i wrzuciłam na patelnię, wymieszałam.
  • Podałam od razu.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Kościół w Łaniętach woj. łódzkie

0 komentarze

Publikowanie komentarza

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger