piątek, 20 grudnia 2019

Fish & chips z kombiwaru - ryba z pieczonymi ziemniakami

Odkąd stałam się posiadaczką kombiwaru używam go bardzo często.
Najwięcej był wykorzystywany latem, bo nie ogrzewał powietrza w upały, było wokół niego jedynie ciepło.
O kombiwarze napisze oddzielny post a dziś z jego wykorzystaniem słynny amerykański fish & chips w moim wydaniu.
Zapraszam na przepyszny obiad.
Można go oczywiście zrobić w piekarniku, też będzie super.
Ryba z pieczonymi ziemniakami.


Składniki:
Pieczone ziemniaki:

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy 
  • sól różowa himalajska
  • pieprz cytrynowy
  • papryka słodka w proszku

Ryba:

  • 400 g filetu z pstrąga tęczowego
  • sól morska
  • pieprz cytrynowy
  • 1 łyżka oliwy

Dodatek:

  • 250 g groszku cukrowego
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • cytryna do podania


Przygotowanie groszku:

  • Umyłam groszek, osuszyłam i podsmażyłam na oliwie 3 minuty.
  • Potem lekko posoliłam i zalałam octem balsamicznym.
  • Smażyłam chwilę aż zgęstniał.

Przygotowanie ziemniaków:

  • Obrałam ziemniaczki i pokroiłam na cząstki.
  • Do formy do zapiekania wlałam oliwę i dodałam przyprawy, wymieszałam.
  • Dodałam teraz ziemniaki i ponownie wymieszałam, obtaczając ziemniaki w przyprawionej oliwie.
  • Ustawiłam formę z ziemniakami na najniższym poziomie w kombiwarze i piekłam w 250 C przez 30 minut.

Przygotowanie ryby.

  • Umyłam i osuszyłam filet, natarłam go oliwą, posypałam solą i pieprzem.
  • Ułożyłam rybę na folii aluminiowej i jak ziemniakom czas się skończył, zmniejszyłam temperaturę do 200 C, włożyłam rybę na górny ruszt i piekłam i ziemniaki i rybę przez 10 minut.


  • Ziemniaki podałam na talerzu z rybą i groszkiem cukrowym, cząstkami cytryny.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Cerkiew wojskowa w Ciechocinku

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger