piątek, 29 listopada 2019

Łabeda czyli podlaska babka ziemniaczana

Najfajniejsze w tej potrawie jest to że nie przypomina ona babki ziemniaczanej.
Przepis zaczerpnęłam od Ani z Jaśminowej kuchni, która mieszka na Podlasiu i w jej domu takie pyszności się zajada.
U mnie też smakowało bardzo, polecam zatem i Wam.
Łabeda.



Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
  • mały por - biała część
  • 5 niedużych pieczarek
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 3 łyżki mąki pszennej lub orkiszowej - u mnie jasna orkiszowa T 630
  • 125 g boczku wędzonego
  • olej do smażenia


Przygotowanie łabedy:

  • Ziemniaki obrałam i starłam na tarce o grubszych oczkach, tak samo pieczarki, po oczyszczeniu starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Pora dokładnie umyłam i pokroiłam w kosteczkę.
  • Wymieszałam pieczarki z ziemniakami, porem i mąką, doprawiłam solą i pieprzem do smaku.
  • Na patelni rozgrzałam olej i wylałam całą masę.
  • Jak masą się ściągnęła na patelni widelcami porozrywałam na mniejsze kawałki, podobnie jak robi się omlet cesarski.
  • Smażyłam te porozrywane kawałki aż się ładnie zrumieniły.
  • Boczek pokroiłam w cienki paseczki i wysmażyłam na suchej patelni.
  • Na talerzu ułożyłam kawałki łabedy, posypałam wysmażonymi paseczkami boczku.



Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Pałac Grudzińskich w Poddębicach

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger