niedziela, 17 listopada 2019

Dim sum - wietnamskie pierożki z wieprzowiną

Takie małe pierożki - dim sum to takie kąski na jeden gryz.
Jakie małe takie pyszne, mówią o nich i to jest prawda.
Pierożki wietnamskie są przepyszne a z sosem słodko - kwaśnym smakują wybornie.
Koniecznie polecam do wypróbowania.
Wietnamskie pierożki z wieprzowiną.


Składniki:
Ciasto:

  • 150 g mąki orkiszowej jasnej T 650
  • 50 g mąki ryżowej
  • 50 ml wrzącej wody
  • 50 ml zimnej wody
  • 1 łyżeczka oleju

Farsz:

  • 150 g mielonej wieprzowiny z łopatki
  • 3 łyżki drobnych pędów bambusa - miałam ze słoika
  • 1 łyżka posiekanego pora
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka białego wina
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Do podania:



Przygotowanie ciasta:

  • Mąki wsypałam do miski, wlałam wrzątek i połączyłam widelcem.
  • Potem wlałam olej i zimna wodę i zagniotłam szybko elastyczne ciasto.

Przygotowanie farszu:

  • Do miski włożyłam mięso, dodałam pędy bambusa, posiekany por, sos sojowy, wino i olej sezamowy, dokładnie wymieszałam.

Przygotowanie pierożków:

  • Ciasto rozwałkowałam na blacie posypanym mąką na cienki placek.
  • Wykrawałam szklanką koła, nakładałam farsz


  • i zbierałam brzegi kółka razem tak aby powstała sakiewka.
  • Koszyczki do parowania posmarowałam olejem aby pierożki się nie przyklejały i ułożyłam na nich pierożki.
  • Koszyk ustawiłam na patelni z wodą i gotowałam na parze przez 15 minut.
  • Podałam z sosem słodko - kwaśnym.


Smacznego.
Przepis kuchni wietnamskiej.
"Podróże małe i duże"
Ciekoty - dworek Stefana Żeromskiego woj. świętokrzyskie

4 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger