niedziela, 16 listopada 2014

Sos słodko-kwaśny

Czasami aż potrawa prosi się o sosik a ten słodko - kwaśny pasuje nie tylko do kuchni orientalnej ale do wszystkich mięs i wędlin.
Zapraszam serdecznie do wypróbowania.

Składniki:
  • 5 cm kawałek marchwi
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 papryka szpiczasta czerwona
  • 1 gruby plaster ananasa
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka pędów bambusa - ze słoika
  • sól morska
  • pieprz
  • sok z 1 limonki
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 i 1/2 szklanki wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
Przygotowanie sosu:
  • Wszystkie składniki pokroiłam w kosteczkę.
  • Na patelni rozgrzałam olej i smażyłam po kolei warzywa.
  • Najpierw cebulę i czosnek, potem papryczkę chili i czerwoną, marchew, pędy bambusa oraz ananasa.
  • Podsmażałam kilka minut po czym zalałam wszystko wodą i dusiłam do miękkości.
  • Całość zmiksowałam na gładką masę.
  • Mąkę rozprowadziłam kilkoma łyżkami wody i zaprawiłam sos, ciągle mieszając zagotowałam.
  • Doprawiłam solą, pieprzem i cukrem a na koniec sokiem z limonki.
  • Sos gotowy.
Smacznego.
Przepis kuchni chińskiej, mojego pomysłu.

6 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger