środa, 23 października 2019

Zupa z selerów "Addison"

Przepis pochodzi z książki Danuty i Henryka Dębskich "Zupy świata".
Skąd ta nazwa nie mam pojęcia, w książce jest mnóstwo takich zup o dziwnych nazwach.
Zupa jest pyszna, pożywna, odżywcza i idealna na chłodniejsze dni, polecam gorąco.
Selerowa zupa.


Składniki:

  • 1000 - 1200 ml bulionu drobiowego
  • 500 g bulwy selera
  • masło do smażenia
  • 2 banany
  • 1 cebula
  • 2 - 3 łyżki mąki
  • 8 - 10 zielonych oliwek
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 100 g żółtego sera
  • sól morska 
  • cukier trzcinowy do smaku
  • sok z cytryny do smaku

Przygotowanie zupy:

  • Selera wyszorowałam szczoteczką, starłam na tarce o grubych oczkach.
  • W garnku podgrzałam masło i podsmażyłam na nim selera, potem wlałam bulion i gotowałam 10 minut.
  • Cebulę posiekałam i podsmażyłam na maśle, dodałam mąkę i zasmażyłam, wlałam do zupy.
  • Banany obrałam, pokroiłam w plasterki i włożyłam do zupy, dodałam oliwki, wlałam wino a na koniec wsypałam starty ser żółty, doprawiłam do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny, gotowałam chwilę aż ser się roztopił.

Smacznego.
Przepis z książki D i H Dębskich "Zupy świata".
"Podróże małe i duże"
Śnieżnik lśniący

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger