czwartek, 17 października 2019

Kluski kładzione w sosie śmietankowo - pieczarkowym na winie

Pyszne szybkie danie dziś na talerzu.
Aromatyczny sos pieczarkowo - śmietankowy i kremowe kluski kładzione, niebo w gębie, jak mawiają.
Warto spróbować, pracy mało a rozkosz dla podniebienia.
Pieczarki, kluski kładzione w sosie z winem.


Składniki: 4 porcje
Sos:

  • 500 g pieczarek
  • 2 łyżki masła
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki śmietany kwaśnej 18 %
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Kluski kładzione:

  • 250 ml mleka
  • 2 jaja
  • 1 szklanka mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 szklanka mąki pszennej T 650


Przygotowanie sosu:

  • Pieczarki oczyściłam i pokroiłam w grube plastry, podsmażyłam na maśle.
  • Dodałam rozgnieciony czosnek, przyprawiłam solą do smaku, oprószyłam pieprzem, wlałam wino.
  • Dusiłam pod przykryciem 10 minut.
  • Zdjęłam z ognia, wlałam śmietanę, wymieszałam.

Przygotowanie klusek:

  • Z mąki, mleka i jajek zarobiłam dość gęste ciasto.
  • W garnku zagotowałam wodę, osoliłam ją.
  • Zanurzyłam łyżkę we wrzątku i nakładałam nią porcję ciasta wprost do gotującej się wody.
  • Od momentu jak kluski wypłynęły gotowałam je 3 minuty.
  • Wyjęłam kluski na talerz, polałam sosem winno - śmietankowym z pieczarkami.

Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Goździki

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger