niedziela, 27 października 2019

Czerwona szakszuka z fasolą

Szakszukę na moim blogu już wszyscy chyba znają i zajadają.
Dziś przedstawię wersję z czerwoną fasolą i kiełbasą, jest pożywna, odżywcza i bardzo pyszna, polecam gorąco.
Takie śniadanie czy obiad to raj dla brzucha, spróbujcie.
Szakszuka z kiełbasą i fasolą.


Składniki: 4 porcje

  • 1 czerwona papryka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 180 g kiełbasy śląskiej - 2 małe kiełbaski
  • 250 ml przecieru pomidorowego
  • 400 g fasoli czerwonej z puszki
  • 4 jaja
  • 2 łyżki oleju
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki pasty curry - dałam żółtą
  • świeżo mielony pieprz
  • posiekana natka pietruszki do posypania


Przygotowanie szakszuki:

  • Cebulę pokroiłam w ćwierćplasterki, czosnek w plasterki a paprykę w paski.
  • Kiełbasę pokroiłam w półplasterki, fasolę odcedziłam z zalewy.
  • Na patelni rozgrzałam olej i podsmażyłam cebulę i czosnek, potem dodałam paprykę i kiełbasę, smażyłam 5 minut.
  • Na patelnię wlałam przecier pomidorowy, gotowałam aż przecier zgęstniał, doprawiłam solą, pieprzem pasta curry.
  • Na koniec dodałam osączona fasolę, podgrzałam, wymieszałam a potem w masie na patelni zrobiłam dziurki i do każdej wlałam jajo.
  • Patelnię przykryłam pokrywką na chwilę i gotowałam jeszcze 3 minuty aż jaja się ścięły.
  • Posypałam natką pietruszki.


Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Zamek w Baranowie Sandomierskim od strony dziedzińca - woj. podkarpackie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger