czwartek, 31 października 2019

Ciasto cappuccino w 20 minut

Dziś szybkie, pyszne, ciasto, idealna do kawy, herbaty, czystka.
Samo zrobienie ciasta to 20 minut, jednak powinno się chłodzić jakąś godzinę, no może dwie.
Zachęcam do spróbowania, także na przyjęcia rodzinne, wesela czy komunie.
Dla wielbicieli kawy - niebo w gębie.
Ciasto w 20 minut.


Składniki: forma 25 x 36 cm
Masa cappuccino:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru - dałam ksylitol
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
  • 4 łyżki cappuccino o smaku śmietankowym
Masa śmietanowa:
  • 500 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru - dałam ksylitol
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1/3 szklanki wrzątku
Dodatkowo:
  • około 120 g herbatników czekoladowych typu Pettit Beurre - miałam kakaowe, niezbyt mocno
  • około 250 g podłużnych biszkoptów
  • kakao do oprószenia dałam karob

Przygotowanie ciasta:
  • Do dwóch szklanek nalałam po 1/3 wrzącej wody, wsypałam żelatynę, do każdej po 2 łyżeczki.
  • Formę wyłożyłam folią aluminiową, aby można było potem ławo wyjąć ciasto z formy.
  • Na dnie ułożyłam herbatniki.
  • 500 ml śmietanki schłodzonej ubiłam na sztywną masę z ksylitolem, wlałam rozpuszczoną żelatynę, dodałam cappuccino, wymieszałam.
  • Na herbatniki wylałam masę cappuccino, wyrównałam i ułożyłam na masie podłużne biszkopty.
  • Pozostałą śmietanę zmiksowałam z pozostałym ksylitolem, dodałam rozpuszczoną żelatynę i wymieszałam, wylałam na biszkopty, wyrównałam wierzch.
  • Wstawiłam do lodówki do stężenia, u mnie na dwie godziny aby masy się wychłodziły.
  • Przed podaniem posypałam karobem, pokroiłam.

Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Na Rynku w Turku woj. wielkopolskie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger