czwartek, 26 września 2019

Orkiszowy chleb z otrębami i lnem

Dziś przedstawiam pyszny bochen chleba, pyszny i zdrowy, na pewno zasmakuje a do tego jest prosty w zrobieniu.
Kromkę takiego chleba na śniadanie zjadam z wielką przyjemnością, dodając ser, wędlinę, czy plaster pomidora, jest przepyszny.
Bochen chleba orkiszowego z siemieniem lnianym.


Składniki: keksówka 30 x 14 cm

  • 200 g zakwasu pszennego
  • 600 g wody
  • 20 g soli
  • 70 g otrębów pszennych
  • 500 g mąki orkiszowej jasnej T 630
  • 1 szklanka nasion lnu
  • 20 g świeżych drożdży
  • czarnuszka do posypania


Przygotowanie chleba:

  • Do misy włożyłam zakwas, wlałam wodę, wymieszałam.
  • Dodałam sól i ponownie wymieszałam.
  • Teraz wsypałam mąkę, otręby, len i wkruszyłam drożdże świeże, dokładnie wymieszałam.
  • Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką, przełożyłam do formy ciasto, wyrównałam wierzch, posypałam czarnuszką.
  • Nakryłam formę ściereczką i odstawiłam do wyrastania na około godzinę.
  • Ciasto wyrośnie do wysokości foremki.
  • Piekłam bochen w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcją grzania góra/dół przez 35 - 40 minut.
  • Jak wkładałam chleb do piekarnika spryskałam go wodą.
  • Upieczony chleb wyjęłam z formy i studziłam na kratce.

Smacznego.
Przepis autorski.
"Podróże małe i duże"
Pałac w Zadzimiu woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger