niedziela, 15 września 2019

Marokańska sałatka ziemniaczana na ciepło

Pyszne ziemniaki po marokańsku z chrupiącą i aromatyczną skórką, mogą stanowić samodzielne danie albo służyć jako dodatek do mięsa.
W Maroku takie aromatyczne ziemniaki uchodzą za sałatkę.
Jada się ją jako dodatek do tajine lub innej potrawy.
Zapraszam dziś zatem na przepyszne danie z ziemniaków.
Sałatka ziemniaczana z Maroka.


Składniki:

  • 500 g obranych ziemniaków
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 liście laurowe
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej lub ostrej
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 2 czubate łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki


Przygotowanie sałatki:

  • Obrane ziemniaki pokroiłam w kostkę.
  • Gotowałam je 5 minut w osolonej wodzie, z listkami laurowymi, uwaga aby ziemniaki się nie rozgotowały.
  • Odcedziłam je, odparowałam.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę razem z wszystkimi przyprawami, posiekaną natką pietruszki, wrzuciłam ziemniaki i smażyłam 5 minut aż ziemniaki całkiem zmiękły i obtoczyły się przyprawami.
  • Podałam gorące z sadzonym jajem, posypane natką pietruszki.


Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Skansen w Kwiatkówku woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger