poniedziałek, 30 września 2019

Kurczak z dynią i rodzynkami po indyjsku

To szybkie i pyszne danie zachwyci niejednego smakosza ale i niejadka.
Tak podana dynia i kurczak to kwintesencja smaku i aromatu.
Dynia jest tu kremowa a rodzynki dopełniają całości, polecam gorąco.
Dynia, kurczak, rodzynki - indyjskie danie.


Składniki:

  • 1 duży filet z piersi kurczaka
  • 1 nieduża dynia piżmowa ok. 800 g
  • 3 szalotki
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 cm kawałek imbiru
  • 80 g suszonych niesiarkowanych moreli
  • 50 g rodzynków sułtańskich
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżka octu z białego wina
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • sól różowa himalajska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 500 ml bulionu warzywnego


Przygotowanie dania:

  • Dynię obrałam i pokroiłam w dużą kostkę.
  • Kurczaka umyłam, osuszyłam i pokroiłam w paski.
  • Cebulę, czosnek i imbir drobno posiekałam.
  • Na patelni na rozgrzanym oleju podsmażyłam mięso, potem dodałam szalotkę, czosnek, imbir i wszystkie przyprawy.
  • Smażyłam 3 minuty i dodałam dynię, zalałam bulionem, dodałam cukier, ocet, pokrojone na połówki morele, rodzynki i gotowałam 10 minut aż dynia zmiękła ale nie rozpadła się.
  • Doprawiłam do smaku solą i pierzem.
  • Podałam z bułką z ziarnami.

Smacznego.
Przepis kuchni indyjskiej własny.
"Podróże małe i duże"
Muzeum Miasta Kutna - ratusz

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger