poniedziałek, 30 września 2019

Japońskie ciasto z jabłkami

Znalazłam przepis na to ciasto u Słodkiej kuchareczki i też chciałam je spróbować.
Jest pycha, w oryginale podane jest z sosem karmelowym, ja podałam bez a i tak było pyszne.
Ciasto jest wilgotne, takie zakalcowate ale taki jego urok, jest pycha, polecam.
Ciasto z jabłkami z Japonii.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm
  • 2 jaja
  • 70 g ksylitolu
  • 100 ml mleka
  • 20 g rozpuszczonego masła
  • 80 g mąki pszennej T 650
  • 1/3 szklanki płatki migdałowych
  • 3 jabłka średniej wielkości

Przygotowanie ciasta:
  • Jabłka obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na ćwiartki a potem na plastry.
  • Do miski wlałam mleko, masło, dosypałam ksylitol, wbiłam jaja, dokładnie wymieszałam.
  • Teraz dodałam mąkę i jeszcze raz dokładnie wymieszałam.
  • Keksówkę wyłożyłam papierem do pieczenia i wlałam trochę masy na dno, ułożyłam połowę jabłek, wylałam znowu trochę masy, potrząsnęłam aby wleciałam między jabłka i ułożyłam resztę jabłek, wylałam resztę masy.
  • Uderzyłam foremką kilka razy o blat aby masa dokładnie weszła między jabłka.
  • Wierzch ciasta posypałam płatkami migdałowymi.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 170 C z opcją grzania góra/dół przez 45 minut.
  • Można po upieczeniu polać sosem karmelowym.
Smacznego.
"Podróże małe i duże"
Kościół św. Jana Chrzciciela w Kazimierzu woj. łódzkie

5 komentarze

  1. wygląda bardzo smakowicie, aż chce się zjeść :) ale ja niestety nie mam takiego talentu do gotowania i pieczenia, więc jak już to kończy się na tym że zamawiam catering :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis nie dla mnie, ponieważ nie jem jabłek.

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj,chyba dzisiaj zrobię...

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger