wtorek, 17 września 2019

Brokuły zapiekane z jajami

Pysznie, zdrowo i pożywnie a że oczy "jedzą" więc i one się najedzą.
Danie jest zjawiskowe, choć proste i mało w nim składników.
Użyć tutaj można zarówno świeżych brokułów, jak i mrożonych.
Śniadaniowa zapiekanka z brokułami.


Składniki: forma 21 x 16
  • 9 jaj "M"
  • 50 ml mleka
  • 1/2 żółtej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 dymka ze szczypiorem
  • sól różowa himalajska
  • pieprz świeżo mielony
  • 700 g różyczek brokuła

Przygotowanie dania:
  • Brokuły umyłam, osuszyłam i ułożyłam w naczyniu do zapiekania.
  • Paprykę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w kostkę, posypałam brokuły.
  • Posiekałam także umytą wcześniej dymkę wraz ze szczypiorem.
  • Jaja wbiłam do miseczki, doprawiłam solą i pieprzem, wcisnęłam czosnek, dolałam mleko, wymieszałam całość dokładnie widelcem.
  • Wylałam na brokuły do formy, lekko potrząsnęłam naczyniem aby jaja dotarły w każdy zakamarek.
  • Wstawiłam formę do piekarnika nagrzanego do 200 C z opcją grzania góra/dół i zapiekałam 25 - 35 minut.
  • Zajadamy gorące lub zimne, pełna dowolność.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Królowa kwiatów - róża

4 komentarze

  1. Wygląda pysznie. Uwielbiam jajka, codziennie 10 jaj zjadam. Nawet kilkanaście kur hoduję w przydomowym ogrodzie. Fermowych nie jem, od kiedy obejrzałem dokument o klatkowej hodowli.

    OdpowiedzUsuń
  2. Danie wygląda pięknie:))myślę że również tak smakuje:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger