środa, 21 sierpnia 2019

Torta di ricotta - toskańskie ciasto z ricottą

Przepis na ciasto pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Zielona Toskania".
Ciasto wypiekane z ricottą jest leciutkie, pulchniutkie i zdecydowanie za pyszne, znika szybko.
Jest idealne do porannej kawy czy herbaty, jako deser albo drugie śniadanie, idealne do szkoły czy pracy.
Ono po prostu jest doskonałe, polecam do wypróbowania.
Toskańskie ciasto z ricottą.


Składniki: tortownica 22 cm

  • 300 g sera ricotta
  • 250 g cukru trzcinowego - ja dałam 150 g
  • 300 g mąki pszennej T 650
  • 3 jaja
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka  otarta z 1 cytryny
  • cukier puder do posypania


Przygotowanie ciasta:

  • Ricottę przełożyłam do miski i zmiksowałam z cukrem na gładką masę.
  • Cytrynę sparzyłam, wyszorowałam i otarłam z niej skórkę, dodałam do sera.
  • Potem dodawałam po 1 jaju i dalej miksowałam.
  • Na koniec dodałam mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Tortownicę wyłożyłam papierem do pieczenia - spód a boki wysmarowałam masłem.
  • Przełożyłam ciasto do przygotowanej tortownicy.
  • Piekłam ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcją grzania góra/dół przez 40 - 45 minut lub do suchego patyczka.
  • Studziłam ciasto na kratce, posypałam cukrem pudrem.


Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
"Podróże małe i duże"
Drzewica woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger