niedziela, 18 sierpnia 2019

Sałatka z radicchio

Przepis na sałatkę znalazłam w książce "Słodkie pieczone kasztany" Aleksandry Seghi.
Radicchio to cykoria sałatowa.
Z wyglądu sałata o pięknych purpurowo - białych liściach, jednak w smaku zdecydowanie bliżej jej  do cykorii ze swoja goryczką.
Idealna jako dodatek do obiadu, idealna do przekładania np. tortilli, piadiny czy z makaronem.
Popróbujcie, jest pyszna.
Radicchio w sałacie.


Składniki:
  • 1 średnia główka sałaty radicchio
  • 1 duża czerwona cebula
  • 10 - 15 czarnych oliwek
  • 3 - 4 łyżki oliwy
  • szczypta soli

Przygotowanie sałaty:

  • Cebulę pokroiłam w kostkę.
  • Na patelni rozgrzałam oliwę i podsmażyłam na niej cebulę, posoliłam do smaku.
  • Kiedy cebula zmiękła dodałam poszatkowaną drobno radicchio, dusiłam 5 minut.


  • Na koniec dodałam pokrojone oliwki, wymieszałam i danie gotowe.
  • Komponując dania z radicchio należy pamiętać że jest ona dość gorzka.
  • Ja swoją sałatę podałam w włoskich chlebkach piadina.

Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Drzewicy woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger