czwartek, 22 sierpnia 2019

Kurze skrzydełka z ziołami

Przepis na te skrzydełka pochodzi z książki "Andaluzja Olé!" Victorii Twead.
Skrzydełka tak podane są aromatyczne, soczyste, pyszne.
Nie są kłopotliwe w przygotowaniu i polecam je każdemu.
Aromatyczne skrzydełka z Hiszpanii.


Składniki: 4 porcje

  • 12 kurzych skrzydełek z odciętymi końcówkami
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 pęczek świeżej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • duża gałązka świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól morska
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • sok z 1/2 cytryny
  • 100 ml oliwy z oliwek


Przygotowanie skrzydełek:

  • Z każdego skrzydełka odcięłam końcówkę i nacięłam na stawie, osuszyłam.
  • Obrałam i posiekałam czosnek a także posiekałam natkę pietruszki i tymianek.
  • Wszystkie składniki poza kurczakiem czyli: oliwę, zioła, sok z cytryny, wino, sól i pieprz wymieszałam i odstawiłam na godzinę.
  • Skrzydełka włożyłam do woreczka plastikowego, wlałam marynatę i potrząsając rozprowadziłam wszystkie składniki na skrzydełkach.
  • Włożyłam torebkę na 2 godziny do lodówki, od czasu do czasu potrząsając torebką.
  • Skrzydełka wyłożyłam do naczynia do zapiekania, polałam pozostałą marynatą.
  • Piekłam w piekarniku nagrzanym do 200 C z opcja grzania góra/dół przez 20 - 30 minut.
  • W połowie pieczenia przewróciłam skrzydełka na druga stronę i piekłam aż skrzydełka ładnie się zrumieniły.
  • Podałam z sałatką.


Smacznego.
Przepis z książki "Andaluzja Olé!" Victoria Twead.
"Podróże małe i duże"
Ruiny zamku w Drzewicy woj. łódzkie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger