sobota, 17 sierpnia 2019

Frittata di zucchine - Omlet z cukinią

Przepis na to cudo znalazłam w książce "Słodkie pieczone kasztany" Aleksandry Seghi.
Danie śniadaniowe lub obiadowe, znakomicie się nada i tak i tak.
Idealnym rozwiązanie będzie upieczenie przed wyjściem z domu i zabranie kilku trójkątów do pracy.
Polecam serdecznie.
Omlet z cukinią - Frittata di zucchine.


Składniki: 2 porcje

  • 2 nieduże cukinie
  • 4 jaja
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 50 g sera halloumi - mój dodatek
  • 2 kabanosy - mój dodatek


Przygotowanie frittaty:

  • Cukinię umyłam, osuszyłam i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • W misce roztrzepałam jaja, dodałam do nich sól i pieprz.
  • Posiekałam czosnek i podsmażyłam go na rozgrzanej oliwie 30 sekund.
  • Dodałam do czosnku cukinię, pokrojone w krążki kabanosy i dalej smażyłam 5 minut.
  • Na cukinię wlałam roztrzepane jaja i gotowałam na średnim ogniu pod przykryciem 5 minut.
  • Potem posypałam frittatę startym na tarce serem, można użyć innego ale ja miałam taki pod ręką i dalej smażyłam do momentu aż ser stopił się.
  • Podałam gorące.



Smacznego.
Przepis kuchni toskańskiej.
"Podróże małe i duże"
Zimowy Święty Krzyż woj. świętokrzyskie

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger