czwartek, 4 lipca 2019

Surówka kopenhaska

Surówka kopenhaska z sałaty lodowej, marchewki i ogórków konserwowych jest lekka, zdrowa i bardzo pyszna.
Idealnie pasuje do wszelkiego rodzaju mięs, ale można ją również jeść jako samodzielny posiłek.
Ja zajadam samą i bardzo mi tak smakuje, Wy zajadajcie jak Wam pasuje.
Kopenhaska sałatka.


Składniki:
  • 1 główka sałaty lodowej
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 pęczek szczypioru
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżeczka musztardy 
  • sól morska
  • pieprz czarny 
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego

Przygotowanie surówki:
  • Sałatę pokroiłam w grube paski.
  • Cebulę pokroiłam  w kostkę, posiekałam szczypiorem i natkę pietruszki.
  • Marchew obrałam ze skórki i starłam na tarce o grubych oczkach.
  • Na tarce starłam także ogórki.
  • Dodałam przyprawy, jogurt i musztardę, wymieszałam.
  • Wstawiłam surówkę do lodówki na godzinę.
Smacznego.
Przepis kuchni duńskiej.
"Podróże małe i duże"
Opactwo Cystersów - Sulejów

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger