Włoska, wołowa szynka długodojrzewajaca Bresaola i salsa z udziałem czekoladowych pomidorów i rzodkiewki i ajwar a w rezultacie pyszne, pożywne śniadanie.
Zachęcam do spróbowania takiej kombinacji smaków.
Szynka Bresaola i czekoladowe pomidory na kanapce.
Składniki:
- 2 bułki pokrojone wzdłuż na plastry lub 4 kromki chleba pełnoziarnistego
 - 80 g włoskiej szynki wołowej Bresaola
 - 2 - 3 rzodkiewki
 - 2 - 3 łyżki pasty Ajwar
 
- 1 pomidor czekoladowy
 - 1 pomidor czerwony
 - 1 szalotka
 - 1 ząbek czosnku
 - 2 małe ogórki konserwowe
 - 1/2 pęczka szczypiorku
 - sól morska
 - pieprz czarny
 - 2 - 3 łyżki listków kolendry
 - śmietankowy serek z ziołami do smarowania
 
Przygotowanie salsy:
- Wszystkie warzywa i zioła umyłam i osuszyłam.
 - Posiekałam drobno szalotkę, czosnek, oba pomidory, ogórki konserwowe, szczypiorem i drobno pokroiłam kolendrę.
 - Wszystko posoliłam i oprószyłam pieprzem, wymieszałam i pozostawiłam na 10 minut aby smaki się przegryzły.
 
Przygotowanie kanapek:
- Bułki - miałam podłużne ze złotym lnem, poprzekrawałam wzdłuż na plastry, posmarowałam serkiem ziołowym.
 - Na wierzchu ułożyłam plastry szynki, nałożyłam porcję salsy, plastry rzodkiewki, udekorowałam ajwarem i kolendrą.
 
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
| Sulejów  Kościół p.w. Niepokalanego Poczęcia NMP, św. Stanisława i św. Jacka - kaplica Ligęzków  | 
0 komentarze
Prześlij komentarz
Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.