poniedziałek, 8 lipca 2019

Kanapki z Bresaolą i czekoladowymi pomidorami

Mała kanapka, powiecie a jak dużo się na niej zmieści.
Włoska, wołowa szynka długodojrzewajaca Bresaola i salsa z udziałem czekoladowych pomidorów i rzodkiewki i ajwar a w rezultacie pyszne, pożywne śniadanie.
Zachęcam do spróbowania takiej kombinacji smaków.
Szynka Bresaola i czekoladowe pomidory na kanapce.


Składniki:

  • 2 bułki pokrojone wzdłuż na plastry lub 4 kromki chleba pełnoziarnistego
  • 80 g włoskiej szynki wołowej Bresaola
  • 2 - 3 rzodkiewki
  • 2 - 3 łyżki pasty Ajwar
Salsa:
  • 1 pomidor czekoladowy
  • 1 pomidor czerwony
  • 1 szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 małe ogórki konserwowe
  • 1/2 pęczka szczypiorku
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 2 - 3 łyżki listków kolendry
  • śmietankowy serek z ziołami do smarowania


Przygotowanie salsy:

  • Wszystkie warzywa i zioła umyłam i osuszyłam.
  • Posiekałam drobno szalotkę, czosnek, oba pomidory, ogórki konserwowe, szczypiorem i drobno pokroiłam kolendrę.
  • Wszystko posoliłam i oprószyłam pieprzem, wymieszałam i pozostawiłam na 10 minut aby smaki się przegryzły.

Przygotowanie kanapek:

  • Bułki - miałam podłużne ze złotym lnem, poprzekrawałam wzdłuż na plastry, posmarowałam serkiem ziołowym.
  • Na wierzchu ułożyłam plastry szynki, nałożyłam porcję salsy, plastry rzodkiewki, udekorowałam ajwarem i kolendrą.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Sulejów
Kościół p.w. Niepokalanego Poczęcia NMP, św. Stanisława i św. Jacka - kaplica Ligęzków

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger