niedziela, 7 lipca 2019

Bułka polska

Jest to przepis na bułki polskie według receptury z 1940 roku.
Przepis znalazłam na instagramie u Jacka #jacekobszarny24.
Zaglądajcie i do niego, ciekawe przepisy, nietypowe wypieki można znaleźć u Jacka.
Bułki po polsku.


Składniki: 6 bułek
Zaczyn:

  • 300 g mąki orkiszowej jasnej - w oryginale pszenna
  • 200 g wody
  • 5 g drożdży świeżych

Ciasto:

  • 200 g mąki orkiszowej jasnej - w oryginale pszenna
  • 60 - 70 g wody
  • 7 g soli
  • 30 g cukru trzcinowego
  • 12 g masła
  • 1 g oleju roślinnego


Przygotowanie zaczynu:

  • Wymieszałam mąkę z wodą, wkruszyłam drożdże, wymieszałam.
  • Pozostawiłam w temperaturze 28 - 29 stopni na 2,5 - 3 godziny.

Przygotowanie ciasta:

  • Mąkę wymieszałam z wodą i zaczynem, dodałam miękkie masło i olej, cukier i sól, wyrobiłam robotem gładkie ciasto.
  • Włożyłam do miski, przykryłam ściereczką i odstawiłam w temperaturze 30 - 31 stopni na 2 - 2,5 godziny do wyrośnięcia.
  • Potem wyjęłam ciasto na blat, podzieliłam na 6 części i z każdej uformowałam podłużną bułeczkę.
  • Bułki ułożyłam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakryłam ściereczką i ponownie odstawiłam do wyrastania na 30 minut.
  • Potem bułki nacięłam.
  • Piekarnik nagrzałam do 240 C, naparowałam spryskując wnętrze, po 5 minutach grzania obniżyłam temperaturę do 190 C i piekłam bułki przez 15 minut aż się zrumienią.
  • Studziłam bułki na kratce.


Smacznego.
Źródło przepisu: Plotnikov, Kolesnikov: 350 sortow kglebo - bulochnykh izdeliy, 1940.
"Podróże małe i duże"
Opactwo Cystersów w Sulejowie

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger