Jest puszysty, kremowy, delikatny, taki jak pianka, polecam bardzo gorąco do wypróbowania.
Jest to sernik z serków homogenizowanych ale naturalnych, nie bierzcie waniliowych.
Sernik prosty i szybki.
Składniki: tortownica 21 cm średnicy
Spód:
- 160 g korzennych ciastek
 - 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
 
Masa serowa:
- 600 g serka homogenizowanego naturalnego
 - 150 g serka śmietankowego lub mascarpone
 - 2 duże jaja
 - 60 g ksylitolu lub cukru trzcinowego
 - 1/2 łyżeczki pasty waniliowej
 - cukier puder do posypania
 
Przygotowanie sernika:
Spód:
- Ciastka włożyłam do malaksera, pokruszyłam i wymieszałam z jogurtem.
 - Masę wyłożyłam na dno tortownicy, docisnęłam do dna.
 
Masa serowa:
- Żółtka oddzieliłam od białek.
 - Białka ubiłam na sztywną pianę.
 - Ser przełożyłam do miski i zmiksowałam go z ksylitolem i żółtkami.
 - Potem do masy dodałam pastę waniliową, wymieszałam i na końcu pianę z białek.
 - Delikatnie wmieszałam ją łopatką w masę serową.
 - Masę wylałam na spód i wyrównałam wierzch.
 - Piekarnik nagrzałam do 180 C z opcją grzania góra/dół i jak wkładałam sernik do piekarnika spryskałam środek wodą.
 - Sernik piekłam 50 minut a po upieczeniu zostawiłam go w piekarniku do wystygnięcia z wyłączona grzałką i uchylonymi drzwiczkami.
 - Po całkowitym wystygnięciu posypałam cukrem pudrem.
 
Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
| "Pustelnia Złotego Lasu" Rytwiany | 
2 komentarze
Sernik wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam.
UsuńMiło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.