wtorek, 4 czerwca 2019

Zapiekanka z ryżu i kurczaka

Danie dla zapracowanych, można zrobić wieczorem a potem po pracy tylko odgrzać.
Można tez użyć tutaj resztek mięs z poprzedniego obiadu, też znakomicie się nadadzą.
U mnie kurczak.
Ryż zapiekany z kurczakiem.


Składniki: 4 porcje

  • 1 szklanka suchego ryżu
  • 4 udka kurczaka
  • 1 i 1//2 szklanki zielonego groszku - miałam z puszki
  • pęczek włoszczyzny
  • 3 - 4 łyżki startego ostrego sera żółtego np. cheddar
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz czarny
  • sól morska


Przygotowanie zapiekanki:

  • Kurczaka umyłam i włożyłam do garnka.
  • Włoszczyznę obrałam, umyłam i włożyłam do garnka z kurczakiem, wlałam zimną wodę i gotowałam aż kurczak się ugotował.
  • Ugotowanego kurczaka ostudziłam i obrałam mięso od kości.
  • Mięso porwałam na mniejsze kawałki.
  • Groszek odcedziłam.
  • Na patelni rozgrzałam olej i wsypałam suchy ryż i smażyłam do momentu aż nabrał złotej barwy.
  • Ryż wymieszałam z mięsem i groszkiem.
  • Wsypałam masę do naczynia żaroodpornego i polałam bulionem z gotowania kurczaka - 2 szklanki.
  • Po wierzchu posypałam żółtym serem, gałką muszkatołową i wiórkami masła.
  • Zapiekałam w piekarniku nagrzanym do 180 C z opcja grzania góra/dół przez 30 minut.


Smacznego.
Przepis z archiwum.
"Podróże małe i duże"
Harem w Grabkach Dużych

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger