piątek, 28 czerwca 2019

Mleczny chleb żytni na zakwasie żytnim

Fajny, wilgotny z chrupiącą skórką i bardzo smakowity.
Pajda takiego chleba znika szybciutko i na jednej się nie kończy.
Dodatek mleka sprawia że chleb jest delikatniejszy w smaku i nie taki kwaśny.
Chleb żytni na zakwasie z dodatkiem mleka.


Składniki: keksówka 26 x 12 cm

  • 500 g mąki żytniej białej T 720
  • 300 ml letniego mleka
  • 1 i 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g aktywnego zakwasu żytniego
  • 1 łyżka maku do posypania


Przygotowanie chleba:

  • Do miski wsypałam mąkę, dodałam zakwas, sól i powoli wlewałam mleko, wymieszałam do połączenia składników.
  • Ciasto jest lepiące ale plastyczne, aby łatwiej było je formować wystarczy zmoczyć dłonie.
  • Formę wysmarowałam masłem i wysypałam mąką.
  • Ciasto włożyłam do formy, wyrównałam wierzch mokra dłonią.
  • Posypałam po wierzchu makiem i przykryłam formę folią spożywczą.


  • Odstawiłam do wyrastania na 4 - 5 godzin.
  • Chleb piekłam w piekarniku nagrzanym do 250 C z termoobiegiem przez 10 minut.
  • Potem zmniejszyłam temperaturę do 210 C z opcją grzania góra/dół i piekłam kolejne 30 minut.
  • Upieczony bochen wyjęłam z formy i studziłam na kratce.

Smacznego.
Źródło.
"Podróże małe i duże"
Frombork

0 komentarze

Prześlij komentarz

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger