środa, 26 czerwca 2019

Kotlety w kropki na nutę indyjską

Jak wiadomo w Indiach mięsa wieprzowego się spożywa bardzo mało, chyba że wśród chrześcijan.
Moje kotlety są właśnie z łopatki wieprzowej i smakują wybornie w indyjskich smakach, polecam.
Zabieramy się za kotlety.
Wieprzowe kotlety po indyjsku z papryką.


Składniki: 4 porcje

  • 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
  • skórka otarta z 1 limonki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 szalotka - nieduża
  • 1 czerwona papryka szpiczasta
  • ew. sól do smaku
  • 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego
  • szczypta pieprzu czarnego
  • 1 jajo
  • bułka tarta do obtoczenia
  • olej do smażenia

Przygotowanie kotletów:

  • Mięso włożyłam do miski, dodałam sos sojowy i drobniutko posiekaną szalotkę.
  • Dodałam także skórkę otartą z limonki, pieprz cytrynowy i czarny a także pokrojoną w drobną kostkę paprykę czerwoną.
  • Dodałam do miski jajo i wyrobiłam mięso dokładnie aż zaczęło lepić się do dłoni.
  • Wstawiłam do lodówki na 15 minut.
  • Potem z masy zrobiłam kotlety, obtoczyłam je w bułce tartej i smażyłam na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
  • Podałam z ziemniakami z wody, sałatą i marynowanymi cebulkami.

Smacznego.
Przepis własny.
"Podróże małe i duże"
Wędrując uliczkami Łęczycy

2 komentarze

Miło że mnie odwiedziłeś....zostaw po sobie ślad.
Anonimie-podaj swoje imię.
Jeśli podoba Ci się mój blog to proszę dodaj go do obserwowanych.
Dziękuję i zapraszam ponownie.

Obserwatorzy Blogger